Pressens Hus/

Atelier Oslo

Kima Arkitektur

Project Details

Location(City/Country):

Oslo / Norway / -

Typology:

Cultural

Year (Design/Construction):

- / 2021

Area (Net/Gross):

- / 3.738 m2

Operational Carbon emissions (B6) kgCO2e/m2/y:

-

Embodied Carbon emissions (A1-A3) kgCO2e/m2:

-
  • The project reduces embodied energy consumption and waste generation by transforming two existing buildings from the 1880s, retaining some of their steel frame and most of their old brick structure.
  • The two atriums provide light to the rather deep volume, reducing the need for artificial light.
  • New structures have been built in light ash wood, a material that is renewable, recyclable, stores carbon during its growth and reduces the building’s embodied carbon emissions.

Project description as provided by the Architects:

The Norwegian Press House (Pressens hus) is a transformation of two listed buildings from the 1880’s in the historic city center of Oslo. The buildings have been transformed into a new hub for media and press activities, with rooms for conferences, studios, meetings, and a café/restaurant. It also includes offices for 11 prominent media organizations in Norway, with room for approximately 200 people. The design was done in close dialogue with the preservation authorities to find solutions in adherence to the many restrictions due to the listing of both buildings.

The project is organized around two new built atriums, surrounded by offices, social zones, circulation, and meeting rooms. The two atriums provide light to the rather deep volume, helps visitors to orientate. The entrance atrium grows larger for each rising floor, while the auditorium-atrium works in the opposite way. The entrance atrium is surrounded by bridges that are suspended from new beams of laminated timber holding the glass roof. This atrium has a light feeling and forms a contrast to the other atrium, the auditorium-atrium, which consists of an old, listed steel structure that is a remnant of the old warehouse. Here all the decks were removed to transform this into a space of structure and light. The new glass roof over this atrium appears to grow out of the old structure, creating a layered wood structure that filters the light.

Most of the old brick structure has been kept, restored, and given precise cuts to create rooms for new circulation and technical equipment. Due to different floor levels between the two buildings, it was necessary to establish a completely new internal circulation to achieve universal accessibility. The old brick walls have been carefully plastered with lime to provide a light organic quality throughout the interior. The old (and new) load bearing steel structures have been given colors in red tones to contrast with the light mural walls, but at the same time resonate with the glimpses of the original red brick color.

New structures have been built in light ash wood to blend in, but also differ with the original materials. The façades have been restored and returned to their original color and finishing. The ground floor is public with a new café/restaurant facing the street. A new, continuous white concrete floor functions as a new carpet and extension of the city floor outside, welcoming visitors in from the street and into the building.

Photos by Einar Aslaksen

Want to stay up to date?

Sign up to our mailing list to receive regular updates on the most exciting news, research, case studies, and events related to sustainable design.