Vedana Restaurant/

VTN Architects

Viet Nam

Project Details

Location(City/Country):

Cuc Phuong / Viet Nam

Typology:

Hospitality

Year (Design/Construction):

- / 2019

Area (Net/Gross):

- / 1000 m2

Operational Carbon emissions (B6) kgCO2e/m2/y:

0

Embodied Carbon emissions (A1-A3) kgCO2e/m2:

0
  • The structure of the building is made entirely from local bamboo.
  • The building has three stepped circular roofs made from natural thatch.

Project description as provided by the Architects.

Embedded at the edge of Cuc Phuong, a forest situated in the foothills of mountains and diverse vegetation, Vedana Restaurant is a part of the Vedana Resort masterplan. VTN Architects was in charge of both projects. 

The resort was designed with a capacity to accommodate up to 1350 people in 135 villas, five condotels, and eight bungalows. As a significant structure, the restaurant is located in the center of the resort. The space is used for all-day dining but can be converted to host larger events such as weddings, among other purposes.

The three-gabled circular roof, spanning as large as 1050 sqm, is assembled from two stacked ring-shaped roofs and a dome roof on top, that is detached by light strips, respectively. The biggest radius measures at around 18 m while the structure height stands at almost 16 m, making it VTN Architects’ highest bamboo structure to date. The stepped roof, inspired by traditional architecture, is made of 36 modular frames that appear like a multi-level structure, yet they are on a single floor.

The restaurant is positioned strategically next to an artificial lake that functions as a natural air-conditioner. Making use of the lake is essential concerning the hot and humid weather during the summer in Cuc Phuong Commune in particular and northern Vietnam in general. Additionally, the lake is also a huge reservoir to store rainwater and groundwater from the mountains. Subsequently, the lake is utilized for irrigation of all plants on the 16.4 hectares site, including around 10000 blossom trees as a part of the resort’s long-term plans. Having that in mind, the restaurant is positioned in the middle of that resort’s blossom forest. The view towards the blossom forest, the mountains, and the lake are omnipresent for visitors even from the middle of the dorm-shaped structure.

Thanks to the openness of the restaurant, the indoor space ascends slowly to the outdoor space via a semi-outdoor space, creating a rich spatial experience for visitors. They can feel both the interior and exterior space, as well as the inside of the bamboo architecture and the outside consisting of the mountains and lake at the same time.

Principal Architect: Vo Trong Nghia

Design team: Nguyen Tat Dat, Nguyen Duc Trung, Tu Minh Dong, Nguyen Tan Thang

Bamboo contractor: VTN Architects (Võ Trọng Nghĩa Architects)

Client: Cuc Phuong Tourism Service JSC

Photographers: Hiroyuki Oki

Want to stay up to date?

Sign up to our mailing list to receive regular updates on the most exciting news, research, case studies, and events related to sustainable design.