Casa S Vicosoprano/

Ruinelli Associati Architetti

Switzerland

Project Details

Location(City/Country):

Vicosoprano / Switzerland

Typology:

Residential

Year (Design/Construction):

- / 2005

Area (Net/Gross):

- / -

Operational Carbon emissions (B6) kgCO2e/m2/y:

-

Embodied Carbon emissions (A1-A3) kgCO2e/m2:

-
  • The project takes advantage of an existing building through the restoration of the patrician house and the contemporary reinterpretation of the annexed former stable, reducing demolition waste and embodied energy consumption.
  • The new loggia is a modern intervention in wooden structure, that is a renewable and recyclable material.

Project description as provided by the Architects:

This project restored a patrician house and converted its stable extension. The historical building is situated on the main street of the village Vicosoprano. The building, which is enclosed between other buildings, has its entrance at the gable end and stretches backwards. As was traditional, the rear section of the house was used for farming purposes.

The project’s task was to provide separate entrances to the two apartments on the first and second floors, which had previously been connected by a common staircase. The final result respects historical construction methods and divisions by building a concrete staircase in the former stable. That creates a communal, unheated space that allows individual access to the two apartments and takes contemporary living requirements into account. On the middle level of the former stable, an open, yet covered seating area was designed that does not protrude out of the façade and into the street, and instead, like a larch wood box, was inserted between the beams of the stable.  The new loggia should be regarded as a modern intervention that takes a certain compositional liberty in the traditional wooden structure. It thereby gains a special expression and can be integrated into the existing environment without any camouflage. The patrician house received a gentle renovation: refreshing the façades and installing new bathrooms.

Project team: Armando Ruinelli, Fernando Giovanoli (partner)

Photo: Ruinelli Associati Architetti

Want to stay up to date?

Sign up to our mailing list to receive regular updates on the most exciting news, research, case studies, and events related to sustainable design.