Casa no tempo/

Aires Mateus

Portugal

Project Details

Location(City/Country):

Montemor-o-Novo, Alentejo / Portugal

Typology:

Residential

Year (Design/Construction):

2010 / 2014

Area (Net/Gross):

- / 335 m2

Operational Carbon emissions (B6) kgCO2e/m2/y:

-

Embodied Carbon emissions (A1-A3) kgCO2e/m2:

-
  • Through the recovery of a house, the project  engages with the history of the site, regaining the qualities of the past, while also reducing its embodied energy consumption and waste generation.
  • The house takes advantage of natural light and ventilation with its large windows.

Project description as provided by the Architects:

It all began with the recovery of a house, consolidating its foundations to address a problem with capillary humidity. The recovery then developed into a proposal for an extended intervention, like the recovering of a territory. The goal of the construction was to liberate the landscape and emphasize the qualities of the place. These kinds of projects are very intimate exercises; transforming a pre-existing structure into a house and regaining the qualities of the past. It is a proposal that emerged from an understanding of the project’s relationship with time.

Authors : Manuel Aires Mateus / Francisco Aires Mateus

Project leader: Maria Rebelo Pinto

Collaborators: Luz Jiménez, Matilde Girão

Photos: Juan Rodriguez and Nelson Garrido (instagram: ngphoto.com.pt)

Want to stay up to date?

Sign up to our mailing list to receive regular updates on the most exciting news, research, case studies, and events related to sustainable design.