Isfuglen – Winter Bathing House/

Matters Architects

Denmark

Project Details

Location(City/Country):

Copenhagen / Denmark

Typology:

Service

Year (Design/Construction):

- / 2020

Area (Net/Gross):

- / 110 m2

Operational Carbon emissions (B6) kgCO2e/m2/y:

0

Embodied Carbon emissions (A1-A3) kgCO2e/m2:

0
  • Use of local wood as the main construction material (facade, interior cladding for walls and roof, sauna, terrace deck).

Project description as provided by the Architects.

The winter bathing house “Isfuglen” is a club for winter bathers and houses a community room, changing facilities and sauna. It is located at the very tip of the entry point to Brøndby Marine Harbor. The location is unique and gives the house and its members a special opportunity to become an authentic part of the active harbor life. 

The location also gives the house the opportunity to stand as a beacon, when entering the harbor from the seaside.

The design development of the house is based on the analysis of the existing context. The harbor has an authentic working atmosphere with services like boat mechanics, fishing equipment and people fixing their boats. The existing buildings and sheds are iconic and recognizable in material and shape. 

The new bathing club is a modern interpretation of these icons. The house creates cohesion to the existing buildings in shape and color, while at the same time expresses its own unique identity. A recognizable identity and a shape that substantiates a story of the harbor as an active and innovative gathering point. Not just for the people who enjoy the cold rinse of water in winter, but for everyone who visits. Everyone can enjoy the water and a rest from the big wooden deck that connects the club house to the ladder down to the waves. 

The club offers access to a sauna with a breathtaking panorama of the water and associated changing rooms with skylights and colors of the blue sea. Furthermore, a generous community space has been placed as you enter the building. This opens up towards the wooden terrace and the ocean. The walls shift between big windows and a reflective surface that mirrors the view and the ceiling oscillate like waves. The idea is that the visitor never loses sight of the context, so even in the heat of the sauna you feel the presence of the sky, the water and the magnificent harbor. 

Architects: Matters Architects

Client: Brøndby Municipality 

Collaborator: Logik & Co

Photographers: Helene Høyer

Want to stay up to date?

Sign up to our mailing list to receive regular updates on the most exciting news, research, case studies, and events related to sustainable design.