House in Matsuyama/

Takashi Okuno & Associates

Japan

Project Details

Location(City/Country):

Ehime / Japan

Typology:

Residential

Year (Design/Construction):

- / 2020

Area (Net/Gross):

- / 197 m2

Operational Carbon emissions (B6) kgCO2e/m2/y:

0

Embodied Carbon emissions (A1-A3) kgCO2e/m2:

0
  • Use of local wood as the main construction material for the structure and roof.

Project description as provided by the Architects.

The architecture embraces the flowing inner garden. The trickle of water, quietly echoing through the family’s very own private garden. It’s a sensation of being out in the fields and mountains.

Of great importance is the aperture that brings the garden inside. Particular attention was paid to creatively situating this interspace, purposely setting the location and height so that not everything is revealed, and using lattice blinds and screens creating layers while offering transparency, allowing the imagination to expand when taking in what lies beyond. Transparency can be created even if it is not actually visible.

By closely linking the inner garden that expresses nature and the human home,  the idea was to offer a lifestyle that enjoys every aspect of the changing seasons.

Architect: Takashi Okuno & Associates

Photography: Shigeo Ogawa

Want to stay up to date?

Sign up to our mailing list to receive regular updates on the most exciting news, research, case studies, and events related to sustainable design.